Van land tot klant

De aspergeplant

De Asparagus Officinalis is een meerjarige plant, die ongeveer 8 jaar lang geteeld wordt op dezelfde grond. Een pas geplante jonge aspergeplant, welke uit een aspergezaadje groeit, laat men de eerste twee jaren doorgroeien om zo tot sterkte te komen.

***

De asperge is de jonge stengel van de plant. Als men deze stengel laat doorgroeien boven de grond, kan deze wel twee meter hoog worden. De aspergeplant vertakt dan en ontwikkelt naaldvormige blaadjes of takjes. Dit wordt het aspergeloof genoemd.

***

Vanaf het derde jaar kunnen de asperges worden gestoken. Als de temperatuur boven de 12 graden komt, doet de natuur zijn werk en beginnen de stengels te groeien (tot wel 6cm per dag!). En let wel, bij ons gaat het om onbespoten asperges. Puur natuur dus!

***

Na het seizoen (24 juni) groeien de stengels dus door tot loof. Zo kunnen de planten weer voldoende herstellen voor het nieuwe seizoen. In de herfst sterft dit loof af en ‘overwintert’ de wortel onder de grond.

***

In februari/maart worden de bedden opgeploegd (tot een halve meter hoogte) en begeleiden zo de nieuwe stengels weer de hoogte in, op zoek naar het licht. De asperges worden echter gestoken, voordat het zonlicht ze heeft bereikt. Als men ze toch door laat groeien tot boven de grond, krijgt men de groene asperges.


Het steken van asperges

Traditioneel begint het seizoen op de tweede donderdag in april. De oogst van de ‘koude grond’ kan echter met zo’n anderhalve week worden vervroegd door gebruik te maken van zwart-wit folie.

***

Dit folie zorgt er enerzijds voor dat de asperges niet verkleuren zodra ze boven de grond komen. Anderzijds regelt dit de vochtigheid in de grond en kan de temperatuur er mee geregeld worden; de zwarte kant boven stimuleert de groei en de witte kant boven remt de groei wat af.

***

Met behulp van de ‘asperge-spin’ (welke het plastic even omhoog lift), komt de grond vrij en kunnen de asperges gestoken worden. Het steken gebeurt dus nog echt handmatig en moet per asperge gebeuren.

 

De sortering van asperges

Direct na het steken worden de asperges fris gewassen met water om overtollige aarde te verwijderen en daarna afgesneden op 22 cm lengte.

***

Onze ‘sorteerploeg’ zorgt er vervolgens voor dat de asperges in de juiste klasses worden verdeeld. Dit gebeurt op dikte, kleur, rechtheid en andere oneffenheden zoals een open kop of roest (bruine plekjes).  In totaal zijn er wel 14 sorteringen!IMG_3930

***

De superieure kwaliteit (AA; 20-28mm en A; 16-20mm) krijgen vervolgens nog een extra schoonheidsbehandeling; deze worden vakkundig ontzien van de vliesjes. Na een aantal uren water te hebben gehad, zijn de asperges klaar voor gebruik en kunnen ze zich opmaken voor hun culinaire taak!

 

… en uiteindelijk naar de klant!

De asperges die zich als ware Koningin onder de groenten hebben gedragen, hoeven niet lang te wachten om hun culinaire taak te mogen gaan vervullen!

***

Onze botermalse asperges verkopen wij (eventueel ook IMG_3944geschild of gevacumeerd) met gepaste trots en veel liefde in onze aspergeschuur. In 2007 werden ze zelfs uitgeroepen tot winnaar van ‘De Lekkerste Asperge’!

***

Naast de asperges hebben wij nog tal van aanverwante producten die we aanbieden. Voor een klein overzichtje, kunt u hier kijken. Mocht u nog vragen hebben over de aspergeteelt en onze werkwijze? Stel ze gerust, wij beantwoorden ze graag!

***20170416_193823

Al ruim 25 jaar kunnen wij bouwen op een goede relatie met onze klanten, welke soms van heinde en verre komen. Wij genieten ontzettend van uw komst en reacties!

Heel graag tot ziens bij ons in de aspergeschuur!